Den 15 mars är det NPF-dagen för att uppmärksamma neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).

Idag är det NPF-dagen och vi vill passa på att uppmärksamma allas rätt att vara olika! ❤️
De vanligaste neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna är adhd, autismspektrumtillstånd (AST), Tourettes syndrom och språkstörning.

Har man en diagnos inom NPF så har man ofta annorlunda perceptuella och kognitiva förutsättningar. Det vill säga hur sinnesintryck och information upplevs och bearbetas, som i sin tur skapar olika pedagogiska konsekvenser för lärandet i förskolan och skolan och senare i livet. De vanligaste funktionsnedsättningarna är ADHD, ASD/Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och språkstörning. Diagnoserna är närbesläktade och det är inte alls ovanligt att samma person har flera diagnoser. Låt oss våga prata om diagnoser och vilka stöd och hjälpmedel som finns, istället för att stigmatisera.

Det borde inte vara märkligare att prata om än till exempel behov av glasögon eller ej.

👉 Se gärna Attentions filmer om diagnoserna här:
🎞Vad är AST? https://youtu.be/r1LyFDH-p6k
🎞Vad är Tourette? https://youtu.be/Tlwk6ebCuVY
🎞Vad är en språkstörning? https://youtu.be/L0tQi4VCi3g
🎞Vad är adhd? https://youtu.be/OFQMowrd2ms

Attention Stockholm har lanserat ett projekt som heter #Känslogrejen, som vi vill tipsa om. Projektet har tagit fram metoder och verktyg för att personer med #NPF ska få stöd i att hantera sina #känslor.

Känslogrejen är en webbsida till dig som har NPF, så som adhd eller autism, och vill lära dig mer om känslor samt hur du kan hitta smidiga sätt att leda dig själv i vardagen. Sidan består av fyra fristående delar med animationer, tips och övningar. Den innehåller också ett avsnitt som riktar sig till dig som leder samtal. Projektet är finansierat av Arvsfonden.

Klicka här för att komma till Känslogrejen

Här pratar vår vice ordförande Diana Angelin om NPF-dagen, NPF och Attention Kalmar: